A+ R A-
Marcin Wójcik

Marcin Wójcik

Adres witryny: E-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Segregacja odpadów komunalnych u źródła niesie za sobą wiele korzyści. Niezwykle istotnym argumentem przemawiającym za gromadzeniem odpadów w sposób selektywny jest ochrona środowiska naturalnego, w którym żyjemy. Segregowanie śmieci a następnie odzyskiwanie z nich cennych surowców stanowi skuteczny sposób zapobiegania przepełnianiu się składowisk odpadów.
Trzeba pamiętać, że segregacja to nie tylko cenny wkład w ochronę środowiska, ale także szansa na duże oszczędności. Wytwarzane przez nas każdego dnia śmieci stanowią cenne źródło surowców wtórnych, które można ponownie wykorzystać- zapobiegając tym samym powstawaniu kosztów związanych z procesem pozyskiwania surowca i produkcją przedmiotów od podstaw.
 

Zawody sportowo-pożarnicze

piątek, 05 września 2014 10:59 Opublikowane w Galeria

Barszcz Sosnowskiego

środa, 04 czerwca 2014 07:08 Opublikowane w Z życia Gminy

Gmina Gromnik wraz z Uniwerstytetem Rolniczym w Krakowie, Małopolską Izbą Rolniczą  oraz Instytutem Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Grodkowice przystapiła do projektu pn. "ŚRODOWISKO BEZ BARSZCZU SOSNOWSKIEGO (Heracleum Sosnowski)", który realizowany będzie w latach 2013 - 2016. Jego celem jest całkowita likwidacja niebezpiecznej rośliny.

 

Barszcz Sosnowskiego to dwuletnia roślina o rodowodzie w rodzinie baldaszkowatych, inaczej nazywanych roślinami selerowatymi. Pierwszy rok wzrostu to pojawienie się rozety, dopiero w czasie drugiego roku powstają pędy nasienne, które owocują dając nasiona. Z czasem po etapie owocowania roślina zamiera. Zdarza się również wydłużony okres wegetacji barszczu Sosnowskiego, kiedy po pierwszym roku z utworzonej rozety nie wyrastają pędy nasienne. Wówczas roślina przeobraża się w wieloletnią, a nasiona pojawiają się znacznie później: w drugim, a nawet trzecim roku.

Barszcz Sosnowskiego w pierwszej fazie wzrostu porównywalny jest z liścieniem barszczu zwyczajnego, można pomylić również z wyrośniętym koprem, od którego jest o wiele wyższy - osiąga nawet 4 metry wysokości.Młode liście przybierają kształt podłużny, następnie półokrągły osiągając w rezultacie trójkąt. Liście układają się w rozetę, która w pierwszym roku wzrostu sięga od 15 do 35 cm nad ziemię. To z rozety w okolicy maja wyrasta łodyga, która sięgać może nawet trzech metrów. Łodyga obrasta bardzo dużymi i rozłożystymi liśćmi. Wszystkie liście barszczu Sosnowskiego od strony wewnętrznej są lekko owłosione, podobnie jak i łodyga. Na uwagę zasługuje korzeńrośliny, który może wrastać nawet na dwa metry w jej głąb. Jego trzon sięga do 30 cm pod ziemię tworząc jego zasadniczą masę wraz z licznymi odgałęzieniami wokół palowego korzenia głównego. Kwiatostan rośliny składa się z baldaszków tworząc sporej wielkości baldachim. Roślina ta jest objęta zakazem rozmnażania, hodowli i sprzedaży na terenie Polski. Barszcz Sosnowskiego jest szczególnie niebezpieczny w okresie kwitnienia i owocowania, kiedy odnotowuje się wysoką temperaturę powietrza. Wtedy nawet pośredni kontakt z tą rośliną może doprowadzić do poparzenia skóry, ponieważ związki furanokumarynowe wydostają się z barszczu w postaci oprysków i osadzają się na skórze osób przebywających w pobliżu.

Wydzielane przez barszcz Sosnowskiego substancje stwarzają bardzo poważne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. W najlepszym wypadku kontakt z nim skończy się wysypką, której ostatnie ślady mogą zniknąć po kilku miesiącach, w gorszym scenariuszu wylądujemy w szpitalu z oparzeniem III stopnia, czyli takim, gdy pojawia się otwarta rana i pękające pęcherze, gojące się nawet przez kilka lat.